Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Vybrané výlety" Karla Hlubučka (inspirace k turistice v okolí TS)

5. 11. 2020

Během podzimu 2019 jsem měl velezajímavou možnost se dostat k fotokopiím některých spisů Karla Hlubučka. Pár z nich pak dokonce nebylo známo ani kolegovi Štifterovi jako odborníkovi na osobu tohoto (nebojím se říci dnes již legendárního) regionálního historika a dokumentaristy. Tímto ještě jednou děkuji za jejich zapůjčení !!
(viz. BIBLIOGRAFIE KAREL HLUBUČEK)
(viz. BIBLIOGRAFIE - TS A OKOLÍ - použijte prosím Ctrl + F)
(viz. Pro letní hosty a turisty - z publikace "Trhové Sviny 500 let městem", Trhové Sviny 1938.)

Mezi nimi pak byl i drobný osmistránkový, ale bohužel blíže nedatovaný strojopis "Vybrané výlety z Trhových Svinů", který náležel do Hlubučkovy edice Průvodce Doudlebskem (šlo o její 2. část - dodejme, že první díl se věnoval Trocnovu, třetí okolí Borovan, čtvrtý přímo samotným Borovanům a další nečíslovaný svazek celému Doudlebsku). Dílko, kde je popsáno celkem 8 kratších, delších i dlouhých vycházek okolím města, doprovázejí i Hlubučkovy schématické ilustrace (viz. ukázka níže). Pro vaši turistickou inspiraci jsem se rozhodl zde popsané trasy zpřístupnit touto elektronickou formou. V některých nejasných případech pak byl slovní popis trasy konfrontován s dobovou mapou přímo z Hlubučkovy doby (vojenské topografické mapy v systému S-1952, hlavně 1:10 000, via cuzk.cz) - dnes některé cesty etc. vedou trochu jinak nebo dokonce přímo neexistují (to je i případ některých orientačních bodů v podobě drobných sakrálních památek).

Sám Hlubuček pak v úvodu textu píše toto (a nelze než jen souhlasit...) :
"V KRAJI s tak nepřeberně pestrým rámcem přírody, jakým je Doudlebsko, přijde si často turista na své i v procházkách ryze náhodných, řídí-li se stužkou polních cest, směřujících k pozadí lesů, zákruty potoka či jen ušlapanou pěšinou v lukách. Ale předem dobře vybrané výlety ušetří mu mnohou časovou ztrátu, únavu z chůze leckdy zbytečně dlouhé a umožní mu poznat nejlíp celý kraj i během nedlouhého pobytu. Podáváme mu proto alespoň jejich výběr, sestavený od krátkých a nejméně namáhavých vycházek pro pohodlné až k výletům jen pro zdatné chodce, který stejně dobře použije ten, kdo zdrží se zde jediný den, právě tak jako ti, kdož zde tráví celou svoji dovolenou."

(všechny trasy via mapy.cz) (každá trasa zvlášť = rozkliknout příslušný hypertextový odkaz níže)

I. Pohodlné, 1 až 2 hodinové procházky z města :
- ZA HUMNA A K POHLEDU NA CELÝ KRAJ (cca. 5,5 km, dle Hlubučka varianta vrátit se od křížku Fr. Maxy pod dnešním novým hřbitovem ulicí Stará Cesta zpět do centra - dříve jen cesta s úvozy, pozn. vzhledem k zástavbě již není od nového hřbitova - resp. z původní staré, nedokončené borovanské silnice - takový rozhled jako by byl patrně tenkrát - je proto třeba k výhledu poodejít kousek dále za hřbitov za tzv. Červený vršek, cca. N 48°51.096', E 14°38.242', z Otěvěka vzhledem k provozu na hlavní silnici je pak lépe jít po modré značce přes "Pískovec" až na svinenské náměstí)
- LESEM K SV. TROJICI (cca. 4,5 km, vzhledem k provozu po "mohuřické" silnici je možná lépe si projít stejným směrem celý okruh NS Trhovosvinensko se kterým se vlastně tato trasa z poloviny kryje ?)
- KOLEM POTOKA, LUK A LESŮ (cca. 17 km, varianty - vrátit se z Březí kolem Březského rybníka a Buškova hamru zpět do Trh. Svinů, z Nežetic do Rankova a odsud autobusem do Trh. Svinů, z Něchova také případně autobusem)
- K STARÝM HAMRŮM (cca. 9 km, pozn. od bývalého Trajerova mlýna do Slavče pešky/autobusem ?)
- K RYBNÍKŮM (Velký rybník s tzv. "Čertovým kamenem", k Prelátu - cca. 3 km, zadem polní cestou z novohradské silnice k Hanzlovu mlýnu nebo od Weyszerova parku údolím potoka kolem tří mlýnů, + rybníky u Olešnice, rybník Žár)
- POLODENNÍ VÝLET DO HRÁDKU (i zpět cca. 5 km)
- VÝLET DO STŘEDOVĚKU S KOUPÁNÍM V ŽÁRU (i zpět cca. 5,5 km, pozn. v Hlubučkově době nádrž na Svinenském potoce v Žumberku asi ještě neexistovala - viz. sekce Ikonografie zde na VM.cz + cuzk)

II. Celodenní výlet - NA KOHOUT A DO SLEPIČÍCH HOR (pod vrchol Kohouta asi 12,5 km, dle Hlubučka možno trasu zkrátit zhruba o polovinu autobusem do Slavče, z Dolní/Dobrkovské Lhotky na Kohout - 1) "kolem prastarého dubu a kamenného sloupku, na tuto cestu budeme se ve vsi ptát jako "k vodojemu", 2) "z návsi doleva, pak doprava kolem statku zvaného "Slepičárna", 3) "odbočkou z téže cesty přes bývalou samotu "Těžák", v cípku lesa proti kapličce před ruinou dvorce další balvan s obětní mísou", od myslivny pod Kohoutem možno pak až na Vysoký kámen - 1 km, "na jehož holém skalním vrcholku může turista, nebojící se závratí, nalézt další obětní mísu", zpět k Dobr. Lhotce tzv. Bergauerovou stezkou přímo od rozhledny, jinak možno z Kohouta do Besednic - 1 h, do Benešova nad Černou - 1,5 h.)

Na závěr celého spisku pak Hlubuček píše toto a my ani dnes nemáme důvod mu nevěřit, že tento kraj měl ve svém "nuceném exilu" velmi rád... :
"Uvedeným výčtem pár zvlášť vděčných výletů z Trhových Svinů do nejbližšího okolí nejsou arci ani zdaleka vyčerpány všecky krajinné partie, hodné shlédnutí, jichž je v tomto kraji, přírodní krásou spíš než čím jiným obdařeném, vskutku nepřeberně mnoho. Každý z nich připouští mnoho doplňků či kombinací navzájem. Jejich výběr směřuje jen k tomu, aby návštěvník, který sem přišel poprvé - a bude se sem často a rád vracet - natrhal si do lučního kvítí kytičky vzpomínek na tento kraj nejen mateřídoušku s vůní domova, ale i parnasie, něžné fialové dřípatky, omamně vonící vemeníky a zvonky hořců z hor."

----------------------------------------------------

Rozmnoženo jako rukopis k potřebě CISu v Trh. Svinech. Veškerá práva vyhražena. - Veškeré informace o možnostech dopravních, ubytování a stravování podá Vám ochotně a ráda kdykoliv KANCELÁŘ CIS V TRHOVÝCH SVINECH, Trocnovská 51 - tel. č. 96
(poznámka: kancelář "Cestovní a informační služby" byla tedy ZDE, pravděpodobně šlo o něco ve smyslu dnešního Kulturního a informačního centra ?)

Ukázka vložené Hlubučkovy kresby : Boží muka "Na kameni" u rozcestí nad Hanzlovým mlýnem - na tomto místě se stýkala cesta od novohradské silnice zadem ke zmíněnému mlýnu a stará cesta ze Svinů směrem ke Kudrlovu hamru, dnes již nepoužívaná a z části neexistující - nahrazená přeložkou hlavní silnice v dnešní trase (v pozadí č.p. 356). (ZDE památka L)
(pozn. 1: Do komentářů k příspěvku na FB HTS z 5. 1. 2021 jsem přiložil několik dalších povedenějších Hlubučkových kreseb krajinek z onoho textu - kdo zná kresby Aloise Terše z Trhovosvinenska, může zde přímo porovnat :)...)
(pozn. 2: S velkým překvapením zjišťuji, že přímo do textu lze vkládat obrázky pomocí HTML tagů stejně jako na geocaching.com...)