Jdi na obsah Jdi na menu
 


SO GEFÄHRLICH FREMDE NOTEN ! (rec.)

5. 6. 2019

K novince slavných Germánců jsem měl zpočátku trochu ambivalentní vztah. Přišlo mi, že po laťce, kterou nastavila totální hymna "Deutschland", není to album až tak celkově bombastické, jak bych čekal. Že tahle věc je trochu jako sirka na obalu, sama v prázdnu... Ovšem časem se ukázalo, že to má i další symboliku, neboť i jen jedna jediná zápalka může zažehnout požár, který dokáže zničit celé akry lesa... Tady by tahle "recenze" vlastně teoreticky mohla i skončit. Rozhodně to není deska, jak se říká "na první dobrou". Chvíli to sice trvalo, ale jako celek se mi "Rammstein" začíná líbit fakt hodně !! :) Jako ne úplně "die-hard" fanoušek (moje srdcovka je hlavně "Mutter", vydání starších alb jsem ještě tehdy neregistroval...) jsem tak spíš čekal, co po těch letech pánové vytvoří (vlastně "Rosenrot" a "LIFAD" nemám dodnes pořádně naposlouchané, asi si to vše komplet budu muset časem opět osvěžit). Že to bude stát za to, a ta deska rozbouří vody, bylo jasné už předem. Kam až ta jejich typická provokace mohla zajít ? Oni si mohli dovolit nahrát v podstatě cokoliv a věrný lid by jim zobal z rukou... A jaké že vlastně to nové cd celkově je ? Nabito emocemi, melancholií, temnotou, dekadencí a překvapivě konzistentní jako celek... 
Když vyšel 1. singl, zdála se mi "D-LAND" i přes nadšení taková až moc jednoduchá a prvoplánová, hraná na efekt... Ovšem "Radio", to pak udeřilo přesně na hlavičku. Typický R+ riffový válec spolu s výraznou elektronikou, pocta KRAFTWERK, odkazující až někam k počátkům RAMMSTEIN ?, paráda... Spolu s klipem fakt chytlavá úchylárna, kterou si můžete zpívat v koupelně. Pro mě největší hit z bezejmenného LP... Podobně klasicky jako "Radio" zní i úderná a klenutá věc "Zeig Dich" s kostelními chorály v úvodu. Atmosféra postupně houstne... V podstatě úplně se pak zde vymyká prudce taneční pecka "Ausländer", to bude řekl bych stadiónový hit jako prase !! (Je to výlet obloukem zpět k jejich pradávné techno-industriální formě ?). 
V tuhle chvíli mě napadá, má zde vůbec cenu hovořit o textech, když většina anglofonních metalheads "deutsch" rozumí jen málo ? :) Spokojme se s konstatováním, že ta extrémnost, v podstatě ani tak u R+ nedávaná najevo navenek hudebně, se projevuje daleko více v textech samotných (což je podobné jako u GHOST). Ovšem, pokud rozumíte alespoň drobet, tak to vše získá poněkud jiný rozměr. Till se zde znovu totiž ukazuje nejen jako osobitý zpěvák, ale i jako geniální "prokletý básník", kdy při jeho deklamaci mu žerete i s navijákem jinak docela jednoduché slovní hříčky a popěvky (viz. např. "PersonalJesusovitý" úderný "Sex": "Wir l(i)eben das Leben..." etc.). 
Ovšem asi nejlepší věc celé kolekce je pro mě osobně rozhodně "Puppe", s gradující atmosférou, kde se vám Till doslova vyřve přímo do obličeje... Tohle je totální masakr a stále z toho jde husí kůže !!, což je u mě známka kvality. (píseň ve stylu třeba takové "Stein um Stein" ?). Trochu se mi bohužel zdá, že druhá pomyslná strana LP vyznívá lehce do ztracena...?? (zatímco ta první vlastně ani nenechá vydechnout...). Může to ovšem být i symbolické v souvislosti s tím, že se jedná o (údajně) poslední desku R+ ? Aneb vše zmírá a v prach se obrátí... Ovšem, i tak tahle "slabší" část alba nabízí hymnickou "Weit Weg" s výraznými "classic-hardrock" klapkami a říznou pochodovku "Tattoo", fakt hodně dobré... Hodně jiná vůči zbytku je naopak křehká "Diamant", která sem ale typově určitě patří, vzpomeňme např. na "Seeman", "Klavier" nebo "Ohne Dich"... Vlastně asi jediná slabší skladba na celé kolekci je tak trochu sterilní a nevýrazná "Was Ich Liebe", ale RAMMSTEIN prostě odpustíte ledacos :). Úplný závěr pak patří temné náladovce "Hallomann", která již svým začátkem "...Hallo kleine Mädchen, wie geht es dir..." nevěstí rozhodně nic dobrého... (aneb zajímavá tečka nakonec !).
Dovolím si shrnout tento nesourodý elaborát takto: Pokud neberete opiáty, můžete se postupně dostat tímto albem do rauše alespoň temně-hudebního stejně jako já :) (PS: Zatím mi tohle LP přirostlo k srdci víc, než noví POSSESSED...)
/mit herzlichen Grüssen P.K.R./

recyklováno via FB R.R. (původní příspěvek publikován 22./5./2019)