Jdi na obsah Jdi na menu
 


MORTAL CABINET, Č.B. dne 18. III. L.P. 2016

31. 3. 2016

RECENZ tzv. necrotický

Poměrně nový fenomén na české hudební scéně v podobě kapely Mortal Cabinet čeří hladiny mezi žánry již od minulého roku. Zájemcům o tuto kapelu, kteří již mají samozřejmě desku "Necrotica" do detailu naposlouchanou, jistě nemusím představovat hlavní trojici aktérů. Pak záleží již čistě na tom,  z jakého podhoubí daný posluchač pochází... Zda tedy nahlíží na kapelu optikou Řezníkova horrorcoru či spíše řekněme "blackmetalových" Master´s Hammer. Dlužno říci, že do muziky MC znatelně zasahují také vlivy Hausserovy VANESSY, kde se elektronické nálady mísí s rockem a industriálnem (ne nadarmo se říká,. že jde o "české Prodigy"). Dle toho všeho se mění očekávání posluchače od hudby, která se nachází na onom nosiči... Osobně jsem k MC přišel spíše přes různé tzv. "štormoviny", a s nadsázkou lze říci, že deska jako taková nese výrazný Františkův rukopis po hudební i textařské stránce. Z tohoto důvodu fanoušci mr. Řezníka nemusejí pochopit ony "zadoomaně" zatěžkané pomalé plochy a stylové chroptění (resp. specifický styl zpěvu). Na druhou stranu, Řezníkův projev do toho všeho perfektně zapadá a Hausser tomu všemu přidává také onu "jedovatou slinu". Muzika jako taková je velice temná, místy až dekadentní (ne ovšem ve smyslu metalovém) - dá se říci, že prim hraje zejména surová a temná brutální elektronika a kytarové plochy spíše dokreslují atmosféru zmaru a vašeho zhnusení jako takovou. Ovšem najdeme zde i velmi výrazné riffy, zejména ty "myslivecké" a Štormova kytara zní obvykle velmi až jedovatě (např. Menší zlo a Nenávidím svůj job). Dalo by se říci, že celá deska nemá vyloženě slabé místo ? (ovšem, samozřejmě některým může připadat produkce MC nekvalitní, hraná hlavně na efekt?). Samostatnou kapitolou jsou texty, které si doslova neberou servítky a vrážejí ostny do citlivých a kontroverzních témat (i aktuálních jako "Boží stáda" o migrační krizi). Za geniální považuji osobně koncertní ztvárnění "menšího zla" tzv. miniHitlerem :). Zajímavý a inspirativní je také textový osten české hudební scéně v podobě "Baterie kurev". Celkově však převažují okultní a dekadentní témata (Crowley, Hlavonožec. Láska a hniloba...). Samozřejmě bylo také třeba opřít se do "oblíbené" pokrytecké církve a jejich praktik (Televangelista, Orgie Illuminátů). Dodejme snad už jen, že ač "Nenávidím svůj job" je o nájemném vrahovi, text je doslova tak nějak i z běžného života :) Abychom to moc nezdržovali, za sebe mohu konstatovat, že nic z čs. rockové (potažmo metalové) mě již tak dlouho nebavilo a neoslovilo ! (vaše názory se mohou samozřejmě různit). Ukončeme to faktem, že jde o takové zcela malé, koncentrované zlo v hudební podobě... (to celé vše je samozřejmě korunované skvělou grafikou mistra Štorma v sabbathovských barvách!!!)   

1wl5w4frwcomv0vqevmhoyzw0ew2pdcb.jpg

MINIRECENZ tzv. koncertní

Celkově to bylo fakt výborný, to se musí říci předem - omlouvám se za předpojatost :) (za tu trochu čekání to jistojistě stálo, stane se...)
Legrace pro mě byla zejména taková, že někteří očividně zřejmě vlastně nějak ani netušili, co od MC mají zpočátku čekat :) (ono holt asi jméno p. Řezníka táhne nejvíce, co si budeme povídat). Ale kupodivu se v komorně malém prostředí velbloudího klubu potulovalo i poměrně dost jedinců ozdobených mrtvolným logem MASTER´S HAMMER !!! Poté už byla atmosféra mnohem lepší a osazenstvo znalo a "chroptilo" texty a refrény :) (pod refrénem "Dámy a páni, kopejte jámy, začíná Cirkus Mrtvých" se otřásal celý prostor doslova v základech). Naživo šlo pochopitelně o mnohem větší nářez a mnohdy to celé vyznívalo až velmi industriálně strojově (dalo se to s live provedením čekat ?). Atmosféru pánové umí udělat vskutku velmi dekadentní a stylovou. Co se týče nástrojového obsazení, tak p. Štorm (ač údajně prý nezná noty) drtil kytaru s velkým nasazením a přehledem. Pak je nutno vyzdvihnout výkon výborného bubeníka, doslova dříč ! Mistr Řezník je fakt velikej šoumen a mnohdy jeho projev i táhl celou show (pro mě až nad očekávání, neboť Sodomu jsem naživo ještě neviděl). Dobrý pozorovatel také odhalil drobné vtipy a ironie v projevu všech aktérů :) Samozřejmě několikeré Františkovo zachroptěné "děkujuuu" potěšilo a pobavilo dvojnásob :) (nazvání Lásky a hniloby romantickým lovesongem tomu celému dalo příslovečnou korunu). Celkově v kostce jsem velice velmi spokojen s kulturním zážitkem a oni tři pánové mé očekávání splnili nadmíru :) (fakt je ten, že jsem chtěl hlavně vidět na pódiu živého Mistra Štorma, ale...) PS: Jen je škoda, že se ještě zatím nikde neobjevily nějaké fotografie či videa... jen tak čistě pro památku nebožtíků... :)

ČLÁNEK NOVĚ NA DEKADENTE MORFINU !

/níže záznamy přímo z domácí scény :) moje "maličkost" se svíjí někde vpravo od podia :) + o něco výše jedna taková malá, už lehce časem vybledlá a rozostřená vzpomínka... = via RR blog 4/2018/
mc-kolaz.jpg