Jdi na obsah Jdi na menu
 


DOUPOV-TYRANIZER-HELLOCAUSTOR (20/10/2018, MC FABRIKA - ČB)

30. 10. 2018

Opět po nějakém čase jsem se vrátil do alespoň mě příjemného klubu s velmi přátelskou atmosférou (i když kdo mě zná blíže, ví že na živé koncerty a vůbec přehnaný sociální kontakt si moc nepotrpím :) - avšak konečně jsem poznal i jednoho thrashového kolegu z FB - díky za společnost R. !). Momentálně je Fabrika jistě pro náš druh hudby obecně rozhodně tím nejlepším místem ve městě (zvláště, když výběr hudební produkce ve stylově spřízněném Velbloudu poslední dobou dosti upadá ?). Provozovatel je rozhodně osoba na svém místě, co si budeme povídat. Ale dost stížností na hudební situaci v ČB. Byl jsem hlavně rád za vyvenčení po delší době a odhození starostí šedé reality za hlavu...
Dalo se myslím čekat, že atmosféra bude spíše komorní, ale rozhodně jsem nečekal tedy až takhle nízkou účast :). Nakonec se sice během večera počet účastníků vyšplhal zřejmě lehce pod dvacet ? (nepočítal jsme to) Je bohužel asi jasně vidět, že thrash v podobně oldschoolovém pojetí nemá v Českých Budějovicích rozhodně na růžích ustláno :) (zřejmě budějovické fans více táhne alternativa, punk/crust či extrémnější žánry metalu ?). Přitom šlo nejméně v jednom případě o hudebně velmi kvalitní záležitosti. Možná hrálo roli i to, že ani jedna kapela nebyla tzv. domácí a tak lidem nestálo za to jejich snažení podpořit ? Co naplat, atmosféra byla velmi komorní, což také rozhodně alespoň za mě až tak na škodu nebylo (mohu si vše pořádně prohlédnout zblízka). Obecně vzato, není prostě občas od věci vyměnit klidný domácí poslech za syrovou spontánnost živého vystoupení...

Jako první nastoupili na scénu DOUPOV (bandzone). Nebudu zastírat, že pro mě šlo o nejlepší kapelu večera. Už když jsem zkoumal v týdnu před akcí bendzoun, tak mě tahle banda zaujala. A to jak hudebně, tak historicko-regionálně-zakotvenými texty a názvy písní. Hned jak pánové začli hrát, mě jejich zpěvák připomněl takovou tu klasickou máničku z 80-tek. Bylo vidět, že tady se do toho jde hlavně srdcem. Nejen díky vizáži, ale i hudebně mi pak DOUPOV připomněl lehce kultovní německé thrashery VIOLENT FORCE (kdo zná, tak ví, že nahráli oficiálně pouze jedno album, které se však stalo undergoundovou modlou) s vydatnou příměsí punku. Někomu se mohly zdát podivné zmiňované německé názvy skladeb, ale jak nám sám zpěvák pak řekl, je to logické, neboť Doupovské hory byly tenkrát oblast tzv. "Sudet" s většinou německého obyvatelstva. Díky textům jsem si pak vzpomněl i na MASTER´S HAMMER, kteří jak známo, mají některé písně také obdobně inspirované jihočeskou krajinou (díky pobytu Franty Štorma na Třeboňsku jsou pak písně jako třeba "Domanín", "Červené blato", "Propesko" nebo "Jihotrans" poměrně nasnadě).
video FB

Doupovský komiks - totální vykutálenost aneb thrashový kocour Mikeš :)

Následující TYRANIZER (bandzone) překvapili lehce militantní image, hudebně mě však až takovou mírou neoslovili. Plusem a zajímavým zpestřením jejich setu byly vsuvky v podobě zvuků válečné vřavy. Jejich vystoupení sice svižně odsýpalo a sklidili od přítomných poměrně vřelý ohlas, našinci však přišla muzika TYRANIZERu poměrně plochá a tlačená jaksi až moc "na pilu". Velmi zajímavé bylo naopak zařazení fragmentu metallikovské "Orion" jako předehra jedné z posledních skladeb.

Závěreční HELLOCAUSTOR (bandzone) však večeru vlili do žil novou dávku energie. Kapela, jejímž členem je i kytarista Önslaughter (stylově v triku BATHORY) z DEBUSTROLu (který mě osobně nikdy nějak extra dvakrát neoslovil), hrála velmi živočišně a bez zbytečných kudrlinek. K tomu hodně přispíval i živelný a tetrální projev zpěváka Dictatora. Hudebně šlo o převážně velmi svižnou a špinavou záležitost, řekněme ve stylu např. starých SLAYER, SODOM nebo RAZOR ? (zde ostatně zpěvák potěšil jejich trikem, poté co mi předtím kvitoval razoří nášivku na vestě :) ). Prostě syrový thrash oldschool střihu, chce se říci, jak má být, ale dle mého jakoby tomu cosi chybělo ? Možná je to spíše tím, že jsem momentálně nalazen na thrash spíše řekněme progresivnějšího tvaru a crossoverového směřování, ale to je asi spíše můj problém, protože HELLOCAUSTOR sklidili od bohužel nepočetného publika zaslouženě poměrně vřelý ohlas !! Jako první přídavek potěšil jadrný cover "Outbreak of Evil" od SODOM (pokud jsem tedy dobře slyšel :) ) a na úplný závěr zazněla i jedna věc právě od DEBUSTROLu.

(POZN.: ZDE na RR v komentářích i underground mobilní foto !)