Jdi na obsah Jdi na menu
 


Občané cizích států v SS - Standarte Kurt Eggers - Výběr

19. 4. 2009

Martin James Monti: letec USAF, narozen 24.10. 1910 (1921) v St. Louis. Otec byl Italský švýcar, matka němka. Monti přeběhl k Němcům dne 13.10.1944 během cesty z Karachi do Naples. Se svým letounem P-38 (fotoverze F-4/F-5) tehdy přistál v Miláně. Poté pracoval v rádiu v propagandistickém vysílání pod pseudonymem "Martin Wiethaupt". Jeho vysílání byla hodnocena jako velmi slabá, a tak prý vysílal jen ve vyjímečných případech. Ke konci války vstoupil ke standartě Kurt Eggers, kde dostal hodnost SS-Untersturmfuhrera. Zajat byl američany v Itálii, kdy se stále ve své uniformě SS naivně hájil tím, že ji dostal od partyzánů. Po válce byl v roce 1946 odsouzen za dezerci k 15-ti letům tvrdé práce. Poté byl propuštěn na podmínku a vrátil se k letectvu, 1948 byl znovuuvězněn. Osvobozen byl plně až v roce 1960.

Obrazek

Peter Delaney: sloužil původně na západní frontě u "LVF" (Légion des Volontaires Français, více http://www.axishistory.com/index.php?id=877), což byli francouzští dobrovolníci sloužíci ve Wehrmachtu. Setkal se s Montim a pravděpodobně na jeho podnět vstoupil do do standarty Kurt Eggers, kde dostal hodnost SS-Hauptsturmführera. Delaney byl zabit v únoru 1945.

Obrazek

Railton Freeman (Royston and Metcalfe) Narozen v Newbury dne 6.10. 1903. Roku 1922 vstoupil na Military academy v Sandthurtsu. Roku 1926 poslán do školy RAF v Chesteru. V roce 1931 byl penzionován a stal se farmářem v Gloucestershire. V roce 1937 vstoupil do "British union of fascists". Se začátkem WW2 byl opět povolán do služby. Během bitvy o Británii měl dne 22.5. 1940 nehodu a byl donucen nouzově přistát blízko Merville, kde byl zajat. Pro své vysoké pravicové cítění byl přijat do "Deutsche radio Korporation". V říjnu 1944 vstoupil ke standartě Kurt Eggers, kde bylo jeho úkolem posuzovan propagační materiály určené pro britskou armádu. Zajmut byl 9. května 45. Freeman byl domovským státem shledán vinným z velezrady, a poslán do vězení na deset let. Během soudu řekl svému advokátovi: "To jen dokazuje, jak shnilá je tato demokratická země. Němci by byli tak poctiví, aby mě zastřelili."   

Obrazek

Dennis John Leister (Beckwith): sloužil u BFC http://www.bills-bunker.privat.t-online.de/64090.html, jako KB u Kurt Eggers.

Roy Nicholas Courlander(Regan): narozen 6. prosince 1914 v Londýně. Bývalý člen British union of fascists. V listopadu 1938 přijel na Nový Zéland a našel si zde práci jako pozemkový úředník ve Wellingtonu. Vstoupil do novozélandské armády. Němci byl zajat v Řecku 1941. Podílel se na nacistickém radiovysílání v Británii. Společně s Thomasem Cooperem pak sloužil u BFC, aby pak na západní frontě přešli ke standartě Kurt Eggers. Courlander si z uniformy odstranil všechny insignie BFC, a nahradil je standardními SS insigniemi. Courlander byl odsouzen na 15 let vězení a byl propuštěn po 7 letech. Zemřel v Aucklande v roce 1979. 

http://www.aifpow.com/part_5__free_men_elsewhere_in_europe/chapter_8__the_british_free_corps  


Jsou zmińováni další cizí příslušníci této jednotky. Například dobrovolníci ze Švédska: Gösta Borg, Sten Eriksson, Hans-Caspar Kreuger, Carl Svensson a Thorkel Tillmann. Dalším anglickým dobrovolníkem byl Francis Paul Maton ( Wood).

V této jednotce sloužil i Islanďan jménem Björn Björnsson (1909-1998). Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby nešlo o syna prvního islandského prezidenta Sveinna Björnssona. O politickém ovzduší na Islandu vypovídá i  to, že on ani jeho otec neměli kvůli tomuto faktu žádné problémy. Björnsson sloužil v hodnosti SS-Untersturmführera, byl zajat britskou armádou v Dánsku a v roce 1946 propuštěn ze zajetí.

Obrazek

 

 dále srv.http://panzernet.net/php/index.php?topic=3354.0 
a http://www.internet.is/baldurs/Bjorn_Sv_Bjornsson.html 
Zde je pěkně vidět jak byl povyšován, od SS - Anwarter (čekatel) až po SS - Untersturmfuhrera. Zajímavé je taky přecházení k jednotkám (Wiking - regiment Nordland), SS- KB - Abt, Kurt Eggers + něco mezi tím (SS - Junkerschule).

Ještě taková drobnost k SS-Standarte Kurt Eggers: její příslušník Karl-Gustav Lerche byl odsouzen na 10 let vězení za zastřelení britského zajatce nedaleko Arnhemu v září 1944.