Jdi na obsah Jdi na menu
 


Victor Klemperer a některé jeho válečné ironie a sarkasmy

13. II. 1941
"K jazyku: Kriegsberichter (váleční zpravodajové), už ne Berichterstatter (zpravodajové). Je to o něco kratší, ráznější, srov. studentské "Vorsitzer" místo "Vorsitzender" (předsedající). Nedávno stálo v jednom článku, že dnešní příslušníci PK (myslím že to znamená Propaganda-Kompanie) už nejsou žádní kavárenští literáti, jako bývali dřív váleční zpravodajové, ale opravdoví vojáci."

9. X. 1942
"...Na zprávy z bojiště posledních týdnů jsem měl pohotově odpověď: Ano, ve Stalingradu jsme po těžkých bojích dobyli další třípokojový byt s koupelnou."

11. XII. 1943
"... Jedna z žen, myslím paní Windeová, nám vyprávěla 2 zaručené zprávy o špiclování, a už to, že mají být zaručené, jim dává určitou dokumentární hodnotu: 1/ ve vlakovém kupé sedí důstojník a dáma, která si čte. Přistoupí dvě ženy a začnou si stěžovat na vládu a na poměry. Když se jejich nadávky stupňují, ozve se konečně důstojník, že toho snad už bylo dost a ať přestanou. Ženy se prokážou odznakem gestapa: "Stačí, že jste jako důstojník tak dlouho mlčky poslouchal a neprotestoval jste. A dáma vedle vás se neozvala vůbec. Oba vás ohlásíme." 2/ Žida s hvězdou na ulici napadnou, utvoří se skupinka lidí a někteří z nich se ho začnou zastávat. Po chvíli Žid ovšem obrátí klopu kabátu, prokáže se odznakem gestapa a zastánce si zapíše..."

9. V. 1944. úterý kvečeru
"(...) 3) Nové vtipy: Hitler měl pravdu, když říkal, že Berlín nebude do deseti let k poznání. - Caesar, Fridrich Veliký a Napoleon spolu rozmlouvají na Olympu. Caesar: kdybych já měl tanky, dobyl bych celou Germánii ! Fridericus: kdybych já měl letadla, dobyl bych celou Evropu ! Napoleon: kdybych já měl Goebbelse, ještě dneska by nikdo nevěděl, že jsem u Lipska prohrál ! (...)"

26. VII. 1944
"... Včera se u nás na nějakou dobu zdržel Katz (má tady pacienta). Vyprávěl: je mnoho zastřelených, také v Drážďanech, celá armáda smí používat jen stranický pozdrav (viděl, jak se jeden důstojník spletl a ruka mu pak od čepice vyjela vzhůru, jak se snažil věc napravit), armáda musela znovu (tedy podruhé!) přísahat Hitlerovi. Tuto druhou přísahu jsme všichni tři měli za naprostou šílenost. (Vůbec, přísahat na vlajku! Z vnějšího pohledu to není nutné, protože vojáka váže zákon a povinnost. Zvláštní smysl má tedy jen kvůli svědomí, a to se nemusí cítit vynucenou přísahou příliš obtížené.) ..."

4. IX. 1944, pondělí dopoledne
LTI. Na všech domech jsou vedle kruhu a šipky, namalovaných křídou, velká písmena LSR - Luftschutzraum (protiletecký kryt). Dozvěděli jsme se, že to nově znamená: Lernt schnell russisch (učte se rychle rusky). ...

14. XII. 1944
... Jako vtip se vypráví nová hádanka, k nám s ní přišla Neumarkova sekretářka paní Jährigová: Co je to? Má stříbro ve vlasech, zlato v ústech a olovo v údech? Odpověď: lidová domobrana /pozn. Volksturm/

23. XII. 1944
... Od Sterna a paní Stühlerové jsem se dozvěděl poslední dobové vtipy. Rozdíl mezi Japonskem a lidovou domobranou: Japonsko je země smíchu, lidová domobrana je zemi pro smích.
Když odešel Hess, bylo to ošklivé (slovní hříška: hässlich = ošklivý*), kdyby odešel Ley, docla by to šlo (leidlich, ucházející), kdyby odešel Himmler, bylo by to božské (himmlisch). - ...

* pozn. ss = přepis ostrého S

zdroj:
Victor Klemperer, Chci vydat svědectví. I, Deníky 1933-1941 + Chci vydat svědectví. II, Deníky 1942-1945, Praha 2002-2004.
doporučujeme také: VK, Jazyk Třetí říše - LTI : poznámky filologovy, Jinočany 2003.
pozn. pro základní info. http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Klemperer